“Akdeniz’in suyu ısınıyor, Akkuyu Nükleer derhal kapatılmalı”

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin (DAÇE) inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin kapatılmasına ilişkin açmış olduğu davanın duruşması görüldü. DAÇE Ortak Sekreteri Sabahat Aslan, Akkuyu’nun şimdiden Çernobil ve Fukuşima olmaya aday olduğunu belirterek, santralin derhal kapatılması çağrısında bulundu.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin (DAÇE) Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden ve Rusya’ya ait olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) kapatılmasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açtığı davanın duruşması bugün görüldü.

Duruşma öncesi DAÇE gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan ve Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi (ÇEKSAM) Başkanı Semra Kabasakal basın açıklaması gerçekleştirdi.

“SANTRALİN KAPATILMASI DÜNYANIN LEHİNE OLACAK”

Sabahat Aslan, “Soğutma sistemi çalışmayacak, çalışsa dahi çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Akkuyu şimdiden Çernobil’e ve Fukuşima’ya adaydır. Dolayısıyla bizim açtığımız dava, bilimsel dayanaklıdır. Buradan çağrıda bulunuyoruz: Bu santralin kapatılması hem ülkemiz lehine hem de dünya lehine olacaktır” dedi.

Açıklamanın ardından davalı ve davacı tarafın avukatlarının hazır bulunduğu duruşma başladı.

“BİLİRKİŞİ İDDİALARIMIZI KABUL ETTİ”

Duruşmada söz alan avukat İsmail Hakkı Atal, bilirkişi raporlarına değinerek şunları söyledi:

“ÇED raporunda deniz suyu ile ilgili bir değerlendirmenin olmadığının ortaya çıktı. Bunun üzerine Prof. Dr. Şule Ergün mütalaasında Akdeniz’in dünya ortalamasının üzerinde ısındığını kabul  ederek ‘giriş sıcaklığının artması santralin ekonomik işletilmesi ve kondenserin tasarım limitleri ile ilgili bir sorun olup çevre ile ilgili mevzuatlarda kondensere giren suyun sıcaklığı ve kondenserden çıkan suyun debisi sınırlandığından reaktör gücünün sınırlandırılması veya reaktörün durdurulması ile sonuçlanmaktadır’ ifadesiyle santralin çalıştırılamayacağını üstü kapalı olarak kabul etti. Diğer yandan her iki profesör de santralin ÇED raporunda veya başka bir çalışmada deniz suyu sıcaklığı ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadığına değinmedi.”

Duruşma kararın daha sonra tebliğ edilmesi üzerine sona erdi.

Paylaş

İlgili Yazılar